EmmaElins

Direktlänk till inlägg 1 juli 2016

Fototips + misstag

Av emmaelins - 1 juli 2016 18:18

Hej på er!



En återkommande fråga vi ofta får är "hur vi tar så fina bilder egentligen?". Vi tackar så jättemycket för alla fina komplimanger vi får för bland annat våra bilder!

Så i detta inlägget tänkte jag ge er 3 allmäna, men konkreta tips på hur du faktiskt fotograferar bättre & finare bilder!

Vi kör igång!


(vill bara påpeka att jag syftar främst på porträttfotografering i detta inlägget)





- Hitta ett bra ljus


Detta kanske ni har hört innan, men att fota i ett bra ljus är A och O för att bilden ska bli bra. Är det mörkt, dunkelt och molningt är det svårare att hitta det där perfekta ljuset. Många fotografer menar på att det bästa ljuset faktiskt är när det är molnigt ute. Men personligen tycker jag att det är allra bäst att fota en solig kväll när solen har börjat gå ner något och det blir ett fint motljus bland löven i träden.


Här kommer några exempel:


 

 

 

Dessa 3 bilder här ovan är alla tagna i motljus, alltså att solen har lagt sig bakom men är ändå inte med och stör i bilden. Älskar sådana här bilder, så fina!







Här är även två exempel på dåligt ljus:


 

Såhär är det ganska vanligt att det ser ut, även när vi fotar. Ljuset är alldeles för blekt och disigt, och det gör att det nästan ser dassigt ut. Det beror på att Elin står med ryggen vänd åt fel håll.




 

Denna bild har ni också säkert sett innan, men här solen gått ner för långt för att det ska vara ett "snyggt" motljus. Nu ser det bara mörkt, trist och grådassigt ut.







- Skarp fokus


Är det något som är störande när det gäller fotografering, så är det när bilder inte är helt klara, alltså lite halvt i ofokus.

Att bilden är i fokus är väldigt viktigt, annars förstör det nästan allt vilket är synd då bilden i sig kan vara väldigt fin!


Exempel på misslyckad fokus:


 





Exempel på lyckad fokus:


 

Ni ser skillnaden va? Det hoppas jag iallafall. ;) Här är fokusen knivskarp och man ser varenda strå i ögonbrynet som är vänt här åt.







- Välj en bra bakgrund


Detta beror ju självklart vad man ska fota och vad man vill ha för typ av bakgrund, men ett allmänt tips när du ska fota en person är att inte välja en för stökig bakgrund. Det kan vara jättesnyggt att fota mitt i stan, men det kan också vara det värsta misstaget man kan göra då det är stolpar, bilar & färger hux flux överallt. Naturen är alltid ett säkert kort, så länge man inte går långt in i risiga skogen - big no. Såklart vill man ju inte alltid vara i naturen, och då kan man alltid tänka att det inte ska vara "too much" i bakgrunden.

Men tänk också på att flytta på dig själv som fotograf, det är till största del ditt ansvar för att bilden blir bra. Ibland kan man vara vid en viss plats och det inte blir bra från en viss vinkel, men då måste man testa en annan som kanske visar sig vara jättebra. Så ta inte bara fem bilder och sedan lägg ner, utan testa dig fram!


Exempel på bra bakgrunder:


 

 

Naturen är alltid en favorit! Och det finns ju oändliga möjligheter också som blommor, sjöar, på landet, i solnedgången - you name it!


 

Här är vi faktiskt nästan på stan för att få lite mer stadskänsla i bilderna.



 

Ibland är det inte så dumt med en vanlig hederlig vit bakgrund heller.. ;)




Och här är är ett sista exempel på en dålig och stökig bakgrund:


 

Ingenting är bra med den här bilden, ingenting. Jo, Elin är ju fin, men om vi snackar bara själva "bilden". Ljuset kan knappast bli värre och bakgrunden ska vi inte ens snacka om. Rörigt, stolpar här och där, det är snett och en massa olika färger.





Ja, det var alla tips, hoppas ni tyckte det var intressant att läsa och se, och att ni kanske har lärt er något nu? ;)

Ha det bra, hörs!








 

 
 
Ingen bild

Ellen

1 juli 2016 19:45

Men å vilket bra och lärorikt inlägg! Du är så proffsig och kunnig på det mesta verkar det som! Dessutom driver nien toppenblogg som jag följt 2 månader tillbaka nu. Älskar den!

emmaelins

1 juli 2016 23:33

Åh tack snälla! :) vad glad jag blir!
Kram!

E&E

 
Dalmar

Dalmar

8 juli 2016 23:23

Bra tips, speciellt för mig har varit larorikt för jag köpte samma kamera som er canon eos 1200! :) Efter jag blev inspirerad av er!

http://dalmar.bloggplatsen.se

emmaelins

9 juli 2016 21:13

Tack så mycket! Vad kul, lycka till.

E&E

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av emmaelins - 23 oktober 2016 14:51

Hej på er!!   OBS! Viktigt att ni läser igenom hela inlägget.     Nu är det offentligt, vår nya blogg är startad!! Shit, vi kan knappt tro det själva, att vi äntligen skulle komma till skott med detta!   Två år och ungefär tre månader p...

Av emmaelins - 22 oktober 2016 19:57


  Hej allesammans!     Idag har det varit en riktig myslördag för Emma och mig. I förmiddags cyklade vi i vanlig ordning fram på stan och köpte med oss lite godis. Vi åkte även till Ö&B, luktade på lite doftljus och jag köpte två sminkborta...

Av emmaelins - 20 oktober 2016 20:50


Hej på er!   *Edit, jag skrev detta inlägget igår (torsdag), så därför står allting i "idag-form".   Idag har vi äntligen chekat av och klarat av en sak jag gått runt och varit nervös och känt press inför i en vecka ungefär. Nämligen orienter...

Av emmaelins - 19 oktober 2016 19:52

Hej allihopa!     Okej hörni, förmodligen är detta sista veckan vi bloggar på denna blogg nu. Nu är allt så gott klart med den nya bloggen och vi satt förra helgen och "renoverade" den. Så nu är allt fixat och den är redo att fyllas med härliga...

2's

Av emmaelins - 18 oktober 2016 21:35


    Älska Digster Hits och topplistorna på Spotify!   ...

Presentation


Hejsan!
Vi är två tjejer på 15 år som är bästa vänner.
Vi är allmänt intresserade av fotografering, mode, skönhet dans och att blogga. Vi är mycket kreativa och glada av oss. Hoppas du kommer att gilla bloggen & stanna kvar som läsare.
Välkommen!



Fråga mig

65 besvarade frågor

KONTAKT

Kategorier

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards